Care soluție ți se potrivește? Colaborezi cu un freelancer sau externalizezi către o agenție?
Ești un antreprenor sau un business manager care caută cu încăpățânare și disperare să ia mereu cele mai bune decizii? Înseamnă că te-ai lovit cu siguranță de dilema: freelancer vs agenție, dar stai fără grijă, nu ești singurul în această situație.
Pentru început, hai să lămurim care sunt diferențele: un freelancer este o persoană independentă care deține de cele mai multe ori o experiență în digital marketing obținută în perioada în care a fost angajat. Pe de altă parte, o agenție digitală este constituită de o echipă de specialiști care sunt gestionați în mod corporate de către un manager care le comunică exact care sunt taskurile și proiectele, precum și deadline-urile acestora.
Mai trebuie menționată și și posibilitatea de a angaja pe cineva in-house, opțiune care se pretează doar dacă ești dispus să investești constant în traininguri, perfecționare și să-ți asumi riscul că acel angajat poate pleca oricând ori că procesul de recrutare poate fi costisitor și uneori ineficient în a identifica la timp eventualele probleme pe care viitorul angajat le-ar putea avea.
Acestea fiind comunicate, iată cinci lucruri de care trebuie să ții cont atunci când trebuie să faci această alegere care nu e deloc ușoară:
1 Experiența
Freelancerii vin de regulă din companii unde s-au dezvoltat lucrând pe poziții dedicate exclusiv marketingului digital. În anumite situații, agențiile alocă clienților mai mici studenți aflați în intesrship, personal proaspăt ieșit din perioada de training sau cu un grad de experiență mai scăzut. Asigură-te că imaginea afacerii tale este gestionată de persoane experimentate și nu te jena să întrebi exact cine este persoana din cadrul agenției care se va ocupa de businessul tău.
2 Eficiența
Pe scurt, un freelancer va fi mai motivat să ofere servicii excepționale pentru a-și proteja și crește brandul personal dar va avea oarecare dificultăți atunci când îți dori schimbări sau creșterea volumului de lucru. O agenție poate opera rapid majoritatea schimbărilor venite din partea clientului fără a fi depășită, avantaj obținut prin alocarea angajaților în funcție de complexitatea proiectului. Un freelancer nu poate face acest deoarece este o singură persoană și nu un grup scalabil de persoane.
3 Flexibilitatea
Freelancerii sunt mai flexibili, mai ales atunci când vine vorba despre lucrat la ore din afara perioadei 9-17, în weekenduri sau de fiecare dată când intervine o situație de criză care poate fi rezolvată doar de ei. Dezavantajul freelancerilor este că nu au capacitatea de lucru pe care o poate avea o agenție. Așadar, pe scurt, agențiile pot fi mai flexibile cu resursele, freelancerii pot fi mai flexibili cu timpul.
4 Responsabilitatea
Spre deosebire de agenții, freelancerii evită de regulă pe cât posibil orice fel de responsabilitate legală sau clauză de confidențialitate, mai ales din cauza faptului că nu înțeleg pe deplin toate detaliile legale și nici nu au puterea financiară sau legală pe care agențiilor de regulă o dețin.
5 Costurile
Nimeni nu poate ignora costurile, motiv pentru care cerem estimări de fiecare dată când colaborăm, indiferent că lucrăm în regim B2B sau B2C. Dacă ai un volum de muncă mai scăzut, poți plăti un freelancer doar pentru câteva ore pe săptămână, ceea ce ar fi un avantaj. Agențiile oferă însă mai multă siguranță în respectarea datei de livrare dar au costuri ușor mai crescute deoarece dețin spații, angajați și echipamente. Nu uita însă o regula de aur în digital marketing: cât investești, atât primești!
Ca și cuvânt de încheiere, această decizie trebuie luată în raport exact cu necesitățile afacerii tale pentru că ambele opțiuni sunt bune câtă vreme o alegi pe cea potrivită. Așadar, indiferent pe cine alegi, asigură-te că deține experiența și disponibilitatea necesară. Această mică investigație poate fi efectuată prin research online, solicitarea de recomandări de la clienții existenți sau pur și simplu discutând direct cu agenția sau freelancerul.
Ah, și ar mai fi un ultim sfat: te-ar ajuta foarte mult ca agenția sau freelancerul să creadă cu sinceritate în produsele sau serviciile tale. Mult succes!
Daca vrei sa citesti mai multe articole te invit pe Blog!
Vrei sa discutam mai multe detalii despre marketingul companiei tale ?
Atunci te invit sa ne lasi o solicitare in sectiunea de contact a site-ului!
Portofoliul de clienti il gasesti aici!
Stiu ca vrei sa creezi un marketing eficient pentru compania ta asa ca te invit sa te abonezi la newsletterul nostru !