Cele mai des întâlnite greșeli făcute de antreprenori în mediul online ce afecteaza Brandul
Adesea, din dorința de a economisi onorariul unei agenții specializate, unii antreprenori decid să să se ocupe singuri de tot ce înseamnă comunicare în online, termen prin care ne referim la textele de pe site, comunicatele de presă, Google și Facebook Ads, newslettere dar mai ales social media. Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care antreprenorii le fac în mediul online:
1 Folosirea funcției de Boost Post în locul derulării unor campanii complexe
Dacă pe social media vom presupune că există destule șanse pentru a gestiona decent in-house comunicarea pe Facebook, LinkedIn sau Instagram, partea de Facebook Ads și Google Ads va ridica probleme serioase oricărui antreprenor care nu are timp să aloce îndeajuns de mult timp pentru a înțelege complexitatea targetării anunțurilor și modul în care se face periodic test and trial pentru a le indentifica și promova pe cele care returnează rezultate la cele mai scăzute costuri.
2 Folosesc un mod de scriere neîngrijit sau cu erori gramaticale ori de exprimare
Comunicarea prin scris nu e pentru oricine, indiferent dacă că acest afirmație deranjează sau nu.
La fel cum mergem la cardiolog atunci când ne doare inima, la fel ar trebui să ne adresăm unui expert în comunicare atunci când dorim un specialist în domeniu care poate livra și garanta niște rezultate concrete sau chiar KPI-uri. Dar ce poate garanta cel mai bine o agenție sau un expert este faptul că nu te va pune în posturi care să te dezavantajeze, discreditându-te chiar în fața propriei tale audiențe pe care dorești să o aduci la punctul de vânzare.
Așadar, alocă o atenție excepțională modului în care afacerea ta comunică în online, iar dacă simți că situația te depășește, apelează la specialiști. Uneori, acest lucru te poate scăpa de probleme serioase pe partea de imagine. Ca și ultim sfat, întreaga comunicare trebuie să se desfășoare cu diacritice, iar dacă este nevoie de elemente grafice, acestea trebuie să arate profesional și să nu transmită vreodată că sunt făcute superficial sau la repezeală.
3 Au o atitudine agresivă
Acest lucru se manifestă cu precădere în social media, față de comentatori sau față de oricine dintre cei care lasă recenzii care nu sunt prea plăcute, indiferent dacă reflectă adevărul sau nu.
Orice antreprenor trebuie să înțeleagă că pe online, luptele se poartă cu mănuși din catifea, iar cine își tratează interlocutorul cu lipsă de respect, pierde instant aprecierea celor care urmăresc cum se desfășoară discuția.
4 Pe lângă mesajele comerciale, de informare sau entarteinment, postează conținut cu tentă religioasă, politică sau mesaje care promovează teorii conspiraționiste
Un brand trebuie să se delimiteze cu strictețe de orice fel de conținut care susține conspirații sau ar putea alunga o parte a audienței care inevitabil nu va rezona cu unul sau mai multe mesaje.
Despre religie și politică nu se vorbește decât dacă afacerea ta chiar activează în aceste domenii. În rest, poți face cel mult câte o urare atunci când are loc câte o sărbătoare religioasă, dar cu mare atenție la audiență și la domeniul de activitate al afacerii. Dar, din nou, cel mai bine e să eviți pe cât posibil aceste teme.
5 Își critică public partenerii, colaboratorii sau clienții
Cel mai eficient mod de a-ți sabota propria afacere este criticarea clienților. Indiferent de situație sau de nivelul de educație pe care aceștia îl au, este impardonabil ca un brand care se respectă să vină cu critici față de clienți. Ca și soluție, poți comunica cel mult modul în care ai aprecia o anumită atitudine sau conduită a clienților. Deci nu-i certa vreodată, niciodată.
Apoi, colaboratorii și curierii sunt tot oameni, iar în esență, uneori oamenii mai greșesc. încearcă să ții cont de asta înainte să pui mâna pe tastatură și să arunci un șuvoi de critici și acuze la adresa acestora, indiferent că o faci într-un mod amuzant sau serios, pe Facebook, Instagram, LinkedIn sau chiar Tik Tok.
În cazul în care aceștia au provocat un prejudiciu clienților tăi și trebuie să comunici asta pentru a te putea justifica, fii cât mai respectuos și empatic, chiar contează.
BONUS: Greșeala care inevitabil te va ajunge din urmă este lipsa de autenticitate
Mai exact, atunci când nu te diferențiezi cu nimic față de modul în care competiția ta se prezintă în online, vei rămâne neatrăgător în fața clienților. Așadar, în loc să fii mai bun, încearcă să fii diferit. Acest lucru se obține prin apelarea la o agenție de marketing online care se va ocupa de tonul afacerii, tonul Ads-urilor din Google și Facebook, grafică, identitate vizuală și modul în pot fi folosite elementele care alcătuiesc imaginea afacerii tale și o definiesc ca fiind diferită.
Daca vrei sa citesti mai multe articole te invit pe Blog!
Vrei sa discutam mai multe detalii despre marketingul companiei tale ?
Atunci te invit sa ne lasi o solicitare in sectiunea de contact a site-ului!
Portofoliul de clienti il gasesti aici!
Stiu ca vrei sa creezi un marketing eficient pentru compania ta asa ca te invit sa te abonezi la newsletterul nostru !