Fară o strategie de Social Media Marketing, imaginea afacerii tale e în derivă. Iată cum să stabilești o strategie care chiar ajută.
În ziua de azi, dacă afacerea ta nu e prezentă în online, nu prea mai știe nimeni de ea, oricât de multe eforturi s-ar depune pe partea de creșterea calității, prețuri și experiența de cumpărare a clientului. Numărul celor care cumpără doar de la magazine online este în continuă creștere, mai ales atunci când e vorba despre articole îmbrăcăminte sau încălțăminte, piață care este dominată de vânzările online care efectiv au explodat în pandemie.
Această situație nu poate decât să-i oblige pe toți antreprenorii să migreze pe online, dar din păcate, pentru mulți dintre ei această tranziție reprezintă o adevărată provocare, mai ales că, cu cât o afacere e mai mare, cu atât cei care o urmăresc pe Social Media sunt mai exigenți și cresc șansele ca orice greșeală să se transforme într-o criză de imagine.
Cum se construiește o strategie de Social Media Marketing?
ETAPA I – Definirea audienței și a scopurilor pe care îl are strategia
Nu poți face ceva fără să ai un scop. Identificarea scopurilor este primul lucru pe care îl faci înainte să te pui pe treabă. Odată stabilite scopurile, se vor folosi ca reper pentru a vedea în ce proporție au fost atinse. Scopurile trebuie a fi posibil de atins (tangibile), măsurabile și trebuie să includă un termen limită. Audiența se definește pe marginea informațiilor adunate din Social Media sau conform tiparului de client, în cazul în care aceste informații nu există.
ETAPA II – Adunarea și centralizarea datelor
Pe lângă colectarea și centralizarea tuturor datelor despre produsele sau serviciile promovate, trebuie analizat inclusiv modul în care competiția și-a construit imaginea în online. Observă și notează modul în care competitorii tăi răspund la reclamații, felul în care și-au construit brandul precum și ce fel de tipuri de postări sau content au atras cele mai multe aprecieri în cazul lor.
ETAPA III – Lansarea propriu-zisă a strategiei
Această etapă este compusă din câteva subetape:
1 Alege platformele pe care afacerea ta chiar trebuie să fie prezentă.
2 Creează conturile pe platformele alese.
3 Completează un calendar de postări structurat pe diferite teme (comercial, informativ, entertainment, etc).
4 Analizează, ajustează și îmbunătățește strategia în mod continuu. Gândește-te la un mod de lucru gen test and trial, în care încerci modalități diferite până o găsești pe cea mai eficientă dintre ele.
Care sunt principalele greșeli pe care le poți face?
1 Conținut scris cu greșeli gramaticale.
2 Conținut plictisitor sau irelevant pentru publicul țintă.
3 Atitudine agresivă sau chiar jignitoare în comentariile adresate clienților.
4 Utilizarea de cuvinte nepotrivite care pot transmite mesaje nedorita sau folosirea anumitor termeni care nu-și găsesc locul într-o comunicare respectuoasă și profesionistă.
5 Postarea la intervale mari de timp sau lipsa de continuitate.
6 Folosirea de imagini de slabă rezoluție, tremurate sau încadrate prost.
7 Alocarea de bugete pentru Ads fără a seta corect audiența (bani aruncați pe fereastră).
8 Abordarea unor teme care pot leza sau irita audiența, precum religie, politică sau alte subiecte controversate.
9 Alocarea acestui task unui angajat care nu este familiar sau are probleme cu gramatica limbii române.
10 Axarea mai mult pe cantitate decât pe calitate. Mai bine mai puțin și mai bun decât mult și prost.
La ce trebuie să ai grijă?
1 Mare atenție la termenii și condițiile de pe platformele de Social Media, ultimul lucru pe care ți l-ai dori ar fi ca accesul la anumite platforme să fie interzis sau restricționat.
Pro Tip: Dacă faci live-uri, nu lăsa muzică pe fundal. În funcție de platformă, live-ul poate fi întrerupt automat sau șters la scurt timp după înregistrare.
2 Dacă apelezi la o agenție de marketing digital, solicită mereu userul și parola de la conturile pe care aceasta le-a creat, precum și o copie după tot conținutul generat. Acestea sunt activele digitale ale afacerii tale și este dreptul tău să ai oricând acces la ele.
3 Tot în cazul în care ai delegat partea de social media management unei agenții, nu te apuca să postezi în același timp cu aceasta. Profesionștii aleg tot timpul tonul, grafica și ora cea mai potrivită pentru a posta pe rețelele de social media. Ajută-i ca să te poată ajuta.
4 Trebuie să distribui și conținut care nu este creat de tine (spre exemplu un share cu o postare scrisă de o personalitate, pentru a-i ura „La mulți ani”. Mare atenție la persoana care a uploadat inițial acel conținut, să nu fie controversată sau să aibă probleme de imagine, asta deoarece oamenii te analizează prin comparație.
Daca vrei sa citesti mai multe articole te invit pe Blog!
Vrei sa discutam mai multe detalii despre marketingul companiei tale ?
Atunci te invit sa ne lasi o solicitare in sectiunea de contact a site-ului!
Portofoliul de clienti il gasesti aici!
Stiu ca vrei sa creezi un marketing eficient pentru compania ta asa ca te invit sa te abonezi la newsletterul nostru !